About General Tire

About General Tire

100 years of adventure

Секаде е можно

100 години авантура

Без оглед дали возите по асфалтирани патишта или управувате низ необележана територија во пустина.
Со General Tire може да одите секаде.
Со повеќе од 100-годишно искуство во индустријата, а како дел од Continental - водечки производител на гуми со седиште во Германија - General Tire испорачува производи на кои може да се потпрете.


Гуми за патнички и комбе-возила
За вашите секојдневни авантури 

General Tire е вашиот силен и сигурен партнер во сите услови на возење, од возење на семејни одмори преку одење на фудбалски натпревари на вашите деца до возење на работа. General Tire нуди производи на кои може да се потпрете за малку авантура во вашиот секојдневен живот.


4x4 гуми
Вашата специјализирана 4x4 гума
Без оглед дали возите на асфалтирани патишта или управувате низ необележана територија, General Tire им нуди на возачите на SUV и на 4x4 јаки и издржливи гуми за секоја примена. Традиционално, ова е една од клучните компетенции на General Tire со неговото американско наследство.


W.O. О’Нил

W.O. О’Нил, основач на General Tire

100 години авантура

 • На 29 септември 1915 година Вилијам Ф. О’Нил (William F. O‘Neil, „W.O.“) и Винфред Е. Фоус (Winfred E. Fouse) ја основале компанијата General Tire and Rubber Company во Акрон, Охајо.
 • Во 1928 година General Tire усовршува гумени флапни за гуми за камиони.
 • Во триесеттите години од 20 век во Мексико е основана првата меѓународна подружница.
 • Во триесеттите години од 20 век започнато е со производство на Nygen и на платно.
 • Во 1944 година GT почнала со производство во својата втора фабрика во САД во Вако, Тексас; производството згаснало во 1986 година.
 • Во 1960 година е патентирана нова комбинација на материјали за состав на гумата.
 • Во 1973 година General Tire ја отвора шестата постројка, опремена за целосно производство на радијални гуми, во Маунт Вернон, Илиноис.
 • На 30 октомври 1987 година Continental Tire North America, Inc. ја финализира аквизицијата на General Tire, Inc.
 • Во 2007 година е воведено ново лого заради претставување на одделенијата за производство на брендот гуми за патнички / лесни товарни возила и за комерцијални возила.
 • Во 2008 година General Tire повторно влегува во трката за производство на оff-road гуми.
 • Во 2012 година General Tire е лидер во развојот, производството и во пласирањето на квалитетни гуми за автомобили.
 • На 29 септември 2015 година се одбележа 100-годишнината на General Tire.
Since 1915.
General Tire. A brand of Continental.